Uśmiech na talerzu...
Uczniowie klasy II, pod opieką p. Magdaleny Kiełb-Sieńko, w ramach uczestnictwa naszej szkoły w Programie Ministerstwa Edukacji i Nauki „Junior - Edu - Żywienie" (JEŻ) wykonali zdrowe, kolorowe przekąski. Przynosząc naturalne produkty, świeże oraz kiszone warzywa przystąpili do kulinarnej zabawy. Wykorzystali również samodzielnie wcześniej wyhodowane na klasowym parapecie kiełki soczewicy, rzodkiewki, słonecznika oraz szczypior cebulki. Mycie, obieranie, krojenie, siekanie, dzielenie prac było sposobnością do rozwijania umiejętności manualnych i współpracy w grupie. Planowanie, wykonanie a następnie dekorowanie mini-kanapek stało się okazją do spróbowania nowych smaków oraz połączeniem zabawy z nauką. Uczniowie poszerzali swoje wiadomości, jakie produkty dostarczają nam niezbędnych składników odżywczych, jakich należy unikać oraz jak zachęcić wszystkie niejadki do spróbowania warzyw i owoców, które powinny być spożywane w ramach głównych posiłków. Prawidłowe nawyki żywieniowe ukształtowane w dzieciństwie stanowią fundament, na którym opiera się zdrowa, zbilansowana dieta w życiu dorosłym.